Stabilirea debitului (maxim) pentru un foraj de alimentare cu apa este o sarcina f importanta care , in mod normal, trebuie facuta de executantul forajului. Acest lucru este bine sa fie stipulat in contractul de executie.
Pentru cei care vor sa verifice acesta procedura , aveti mai jos 2 modalitati de stabilire a debitului maxim al forajului.
Operatiile de mai jos se executa doar dupa o denisipare completa si corecta a forajului pana in talpa.
- Se monteaza o pompa submersibila la circa 5 m deasupra primelor filtre. Furtunul de refulare trebuie sa fie obligatoriu prevazut cu un robinet (preferabil cu scaun, nu cu bila) pentru a restrictiona debitul pompei.
- Se masoara nivelul static al forajului cu un instrument de masurat nivelul apei in foraje forate.
- Se poirneste pompa cu robinetul deschis 1/4. Se monitorizeaza denivelarea (scaderea nivelului apei in foraj) . Daca aceasta depaseste 5 m se mai inchide din robinet. Daca e mai mica de 1 m se mai deschide robinetul.
- Se lasa apa sa gurga ore (multe ore cateodata) pana la o perfecta si completa limpezire, fara nici o depunere (bob de nisip, etc) .
- Dupa limpezirea completa se masoara din nou nivelul dinamic.
- Se incepe marirea treptata, in pasi f marunti a debitului prin deschiderea robinetului. La fiecare marire de debit apa se va tulbura si e posibil sa apara si mici depuneri de nisip, care dispar insa in 15…max 30 min de pompare.
- La un moment dat, la o marire de debit are loc o „venire” masiva de nisip – care se diminueaza da nu dispare nici in 60 min. Este semnul ca sa trecut de la curgere laminara in acvifer la curgere turbulenta si ca sa depasit debiitul maxim al acviferului / forajului. Debitul masurat inainte de aceasta marire este debitul maxim al forajului
Recomandam si urmatoarele operatii :
- Se reduce debitul la cel maxim stabilit si se asteapta din nou limpezirea apei.
- Se masoara nivelul dinamic si se urmareste (la milimetru) evolutia lui in timp cel putin 3 ore, recomandat 6..12 ore , la intervale regulate (15…30 min) . Daca acest nivel dinamic are mici oscilatii in sus sau jos (max 1 cm) atunci e totul ok , si acesta este debitul maxim al acviferului / forajului.
- Daca insa nivelul scade , incet , mm cu mm si nu se opreste , este un semn ca se pompeaza „la epuisment”, adica se pompeaza mai mult decat este in stare acviferul sa se alimenteze, si , in timp , se ajunge la secarea lui / ramanerea pompei fara apa. Intr0un astfel de scenrariu , care , din fericire, se intampla destul de rar, se incepe inchiderea robinetului si scaderea treptata a debitului pana cand va avea loc o stabilizare a nivelului dinamic. Acela e debitul maxim exploatabil aal forajului.
- Nivelul dinamic sa nu ajunga in dreptul filtrelor
- Pompa sa nu se monteze in dreptul filtrelor
- Pompa sa fie aleasa in asa fel incat inaltimea ei maxima de ompare sa fie mai mica decat adancimea la care e montata pentru a nu risca ramanerea ei fara apa. In astfel de cazuri nu e nevoie nici de senzori de nivel.
- Exista si exceptii (acviferul cu nivel liber din sudul Dobrogei, etc) care nu deniveleaza indiferent cat se pompeaza , caz in care debitul maxim este dat de marimea pompei ce poate fi introdusa in foraj.
- Exista si cazuri cand forajul capteaza apa din fisuri in roci si nu din acvifere cantonate in nisipuri – caz in care se accepta montarea pompei in dreptul filtrelor, scaderea nivelului dinamic pana si sub zona filtrelor, etc. In astfel de foraje nu va aparea practic niciodata nisip, si , deci, debitul lor maxim este dat de debitul maxim al unei pompe cu h-ul maxim aproape egal cu adancimea forajului.
- Recomandam pe parcursul acestor operatii monitorizarea si a temperaturii si a rezistivitatii apei pompate , pentru ca s de acolo se pot trage concluzii , cel putin interesante
- Trimiteti-ne email fisa forajului executat, sau, daca nu aveti fisa o descriere amanuntita a lucrarii executate care sa contina, cel putin : locatia forajului, adancimea tubata, pozitia filtrelor, durata executiei, diametrul de tubare, tipul filtrelor/ latimea fantelor, daca s-au folosit centrori, daca sa executat izolari acvifere de suprafata si exact cum, etc etc.
- Vom incerca ca pe baza datelor trimise si a experientei si arhivei noastra sa va recomandam o pompa cu debit si inaltime de pompare f apropiate de potentialul zonei d-voastra.
Bună am forat 4 metri cu burghiu manual, am băgat tub pvc de 4 metri găurit în partea de jos 1 metru, în tub cam la 3, 5 metri este apa dar problema este ca nu pot sapa mai mult pt ca am dat de nisip, chiae dacă sap prin tub nu pot inainta. Parcă nisipul este împins inapoi prin tub. Am scos pana în prezent undeva în jur la 2,5- 3 metri cubi de nisip foarte fin.am încercat sa scot apa cu motopompa dar îl seaca foarte repede ca nu are adaincime suficienta, chiar dacă nivelul de apa este f mic, de suprafață se reface repede în jur de 20-30 de secunde.
Buna ziua, va rugam sa ne contactati la numarul acesta de telefon : +(40) 741.462.35
Buna ziua,
Anul trecut am cumparat o casa la rosu care are un put, facut in urma cu 3 ani in satul Costi, Galati.
Am scos apa din put cel putin o data pe saptamana si iese la fel ca braga cu lut, putul nu a fost folosit vechii proprietari veneau la un gratar cand aveau timp, nu exista curent.(s-a folosit generator)
Putul are 40 de metri, initital pompa era la 30 de metri. Suprafata apei este la 8,5 metri de sol.
Pompa este micul fermier de 3 metri cubu pe ora si 1kw.
Am ridicat pompa la 25 metri, la fel.
La 20 metri la fel. Am bagat aer cu compresor si am facut o bolboroseala, la fel de murdara, parca mai rau.
Am chemat un fantanar- Culai din Namoloasa, m-a rupt, 1200 Ron pentru 2 zile cu pompa Mamut si a mutat pompa la 39 metri.
Cica o sa iasa … la naiba, e la fel sau mai rau parca.
Am pus un robinet sus la iesire sidaca strang aproape la minim parca se mai limpezeste.
Am senzatia ca se lasa casa de cata apa am scos.
Abia acum am facu un calcul si am observat ca dupa 25 minute putul nu mai are apa, pompa scoate cu pauze.
Apoi se aude timpde cam 12 minute cum se umple putul cu apa.
Va multumesc anticipat pentru un sfat.